Головна Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Контакти Новини Благодійність






Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник
Сова бородата

Клас Птахи (Aves)

Ряд Совоподібні (STRIGIFORMES)

Родина Совові (Strigidae)

Біномінальна назва латиною (Strix nebulosa Forster, 1772)

•        Охоронний статус

o       Червона книга України, категорія Рідкісний (Домашевський, Бумар, 2009)

o       UICN Червоний список загрозливих видів

o       Бернська конвенція (Додатк ІІ).

o       СІТЕС, (Додаток ІІ),

o       Європейський Червоний список, категорія (LC)

•        Опис зовнішнього виду: маса тіла – до 1,2 кг, довжина тіла – 64-70 см, розмах крил – до 140 см. У дорослого птаха – сірувато-бурий верх з численними темно-бурими і білуватими плямами, дзьоб і райдужна оболонка ока – жовті. Молодий птах зверху бурий з білуватими поперечними смугами.

Сова бородата – рідкісний гніздуючий птах Чорнобильського Заповідника. Вперше для України гніздування бородатої сови було виявлено в 1985 р. на теренах Поліського природного заповідника (Яремченко, Шейгас, 1995). Поступово гніздуючих птахів ставало більше і вони почали розселятись по Поліссю. Ймовірність появи сови бородатої в зоні відчуження відмічали деякі автори (Гащак та. ін., 2006). В Київський області вперше знайдена на гніздуванні в 2002 р. (Мищенко, 2004). Але поки вона не помічена на гніздуванні на лівобережному Поліссі.

В наші часи в Україні гніздується від 60 до 110 пар бородатої сови (Lukasz Lawicki et al., 2013). Якщо рік «неврожайний» на дрібних гризунів, птахи можуть взагалі не приступати до гніздування.

У Чорнобильській зоні сова бородата вперше спостерігалась в 2003 р. (Домашевский, 2004; 2009). Найбільше гніздуючих птахів зосереджено в західній частині Заповідника. На лівому березі р. Прип’ять поки що птахів не зустрічали. Як і всі види сов, свої гнізда не будує, а займає чужі – інших хижих птахів біля відкритих заболочених ділянок. Крім ночі, інколи полює і в день. Найчастіше вирощує до чотирьох пташенят. Сова – дуже агресивна. Під час дослідження гнізд з пташенятами, дорослі птахи можуть атакувати дослідника й нанести їм серйозні травми.

Бородата сова – осілий птах, а подекуди – кочовий.

 

Гащак С. П., Вишневський Д.О., Заліський О. О. Фауна хребетних тварин Чорнобильської зони відчуження (Україна) / За заг. ред. С. П. Гащака. — Славутич, 2006. — 100 с.

Домашевский С. В. Бородатая неясыть (Strix nebulosa) в Киевском Полесье // Вестн. зоол. – 2004. №. – 38. Вып. 2. – С. 20.

Домашевський С.В., Бумар Г.В. Бородатая неясыть. - Червона книга

України. Тваринний світ / за ред. І.А. Акімова – К.: Глобалконсалтинг, 2009. - С. 469.

Домашевский С.В. Расселение бородатой неясыти в Украинском Полесье.

- Совы Северной Евразии: экология, пространственное и биотопическое распределение/Волков С.В. (гл. ред.), Шариков А.В., Морозов В.В. – М. - 2009. С. 126.

Мищенко М. О. Гнездование бородатой неясыти (Strix nebulosa) на территории Киевской области на протяжении двух лет // Вестн. зоол. – 2004.  №. 38. Вып. 3 . – С. 36.

Яремченко О. А., Шейгас И. Н. Бородатая неясыть (Strix nebulosa) в Полесском заповеднике // Вестн. зоологии. 1995.– № 5. – С. 86.

Lukasz Lawicki, Andrey V Abramcuk, Sergey V Domashevsky, Uku Paal,

Roal Solheim, Tomasz Chodkiewics and Bartlomiej Wozniak (2013): Range extension  of Great Grey Owl in Europe. - Dutch Birding. 35 (3): 145-154.


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua