Заповідник Діяльність Офіційні документи Громадянам Карти Флора Фауна Контакти Новини Фото Гідрологічні об'єкти «Врятуємо рись!» Наші партнери




Chornobyl Radiation and Ecological Biosphere Reserve


Revival of the pristine nature of Polissya

ЕНОТЕРА: КОНЯЧИЙ «ДЕЛІКАТЕС». І НЕ ТІЛЬКИ .
19.08.2019

Вже й серпень добігає кінця. Однак для багатьох трав’янистих рослин – це чудовий час розквіту. От і в лісах, на перелогах та луках Чорнобильського заповідника продовжує цвісти коров’як, гвоздики, звіробій, цмин, пижмо, перстач, очисток, мальва, іван-чай, золототисячник тощо. Одна з цих квітучих рослин – енотера.
Наукова назва роду «енотера» складається з двох грецьких слів, які перекладаються як «вино» та «дикі звірі». Назва говорить про те, що на тварин ця рослина діє, ніби вино: вони стають покірними, мов п’яні, і не нападають на людей та інших тварин. Не дивно, що енотеру полюбляють осли та коні. Тому ще одна її назва - ослинник.

Також її називають «місячною квіткою», «вечірньою свічкою», «нічною примулою», бо її красиві квіти розкриваються перед заходом сонця або в похмурі дні. Є ще й інші назви – «коров’як», «ослова трава», «рапунцель», «миколайки», «жовтець», «крокос», «купино», «перелет» та ін.
Можливо, енотера має так багато назв тому, що належить до величезного роду рослин, представлених, за різними джерелами, 80-150 видами. Серед них – і трав’яниста рослина з жовтими квітами, які також бувають рожевого, білого, червоного, пурпурового і навіть блакитного кольорів.

У Чорнобильському заповіднику енотеру полюбляють їсти коні Пржевальського. Але, звісно, крім бути конячим «делікатесом», ця рослина має багато інших корисних властивостей: вона є медоносною, кормовою, харчовою, прядивною, олійною і декоративною культурою.
У молодому віці, коли стебло ще не огрубіло, енотеру добре поїдає худоба. Рослина придатна для силосування. А вареним корінням можна годувати свиней.

Редькоподібне однорічне коріння можуть споживати (як сирим, так і вареним) і люди. Рано навесні збирають також молоді ніжні листки прикореневої розетки для приготування вітамінних супів. Обчищене від шкірки молоде стебло з квітками можна їсти сирим або смаженим. Квіти також їстівні і вживаються як делікатес… Звичайно, за умови, якщо це все зібрано поза межами Чорнобильської зони відчуження.

Фото: Станіслав Гуменюк


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua