Головна Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Контакти Новини Благодійність






Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник
КРИХІТНА СОВА 2020-10-23 13:27:22

Сичик горобиний (Glaucidium passerinum) – найменша сова в Україні. Мешкає в лісовій зоні. Вага пташки ледь сягає 80 грам. Це бореальний (північний) вид.
Нам відомо 18 місць перебування горобиного сичика у Чорнобильському заповіднику. Їх чисельність тут може сягати, щонайменше, 40 пар.
Сичик є осілим, але молоді птахи відкочовують на південь. На відміну від багатьох видів сов, він полює зранку до вечірніх сутінків.
Харчується дрібними тваринами – мишоподібними гризунами та дрібними птахами.
Якщо сичик виявляє себе в день голосом чи візуально, його починають переслідувати зграї пташок, які голосно кричать. Тому ця крихітна сова полює із засідок, передчасно ховаючись від стороннього ока.
Гніздується в дуплах дятлів. Під такими помешканнями можна знайти залишки здобичі, які самиця викидає, чистячи гніздо.
Перед зимівлею птахи починають заготовлювати в окремих дуплах їжу – дрібних птахів та ссавців (мишей, полівок, мідиць).
Спокійний і самовпевнений характер сичика дозволяє фотографам підходити до птаха поближче і робити чудові знімки.
Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua