Заповідник Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Карти ГІС Флора Фауна Гриби Контакти Новини Благодійність Відвідування заповідника Дослідницькі інфраструктури ми у facebook t.me/zapovidnyk instagram






Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник
Chornobyl Radiation Ecological Biosphere Reserve
🦆КРИЖЕНЬ

Крижень (Аnas platyrhynchos) – найвідоміша і найпоширеніша в
Україні качка.
Також вона звична й для заповідної території. Але на гніздуванні –
малочисельна.
Дуже рідко і в невеликій кількості зимує на ополонках р. Прип’ять.
Коли водойми звільняються від криги, птахи відразу з’являються на
таких ділянках. Зазвичай, це кінець лютого - початок березня.
Самці починають активно переслідувати самиць, формуючи пари.
В цей час дикі качки зустрічаються навіть на лісових невеличких
водоймах.
Самиця залишає партнера перед облаштовуванням гнізда. В
кладці буває від 9 до 13 яєць.
Наприкінці літа і восени багато крижнів скупчується на мілководді
ставка-охолоджувача.
Останні птахи залишають водойми, коли стає крига.
Чисельність популяції цього виду пернатих – стабільна і складає
72-112 тисяч пар на гніздуванні в Україні.


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua