Заповідник Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Пропозиції Контакти Новини ми у facebook





Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Найохайніший гризун - символ 2020 в Україні
07.04.2020

Теріологічне товариство України щороку визначає певний вид ссавців як символ року.  2020 – рік вивірки в Україні.

Вивірка лісова належить до роду Sciurus, що походить від грецьких слів «skia» (тінь) та «oura» (хвіст). Ця давня латинська назва відображає звичку вивірок ховатися в тіні своїх довгих густих хвостів.

Для більшості українців ця тварина відома як білка. Але фахівці – зоологи й мовознавці – вважають, що «білка» - ненаукова, зрусифікована назва вивірки від слова «бєлка».

Напевно не знайдеться такої людини, яка б не бачила цю жваву тваринку. Її можна зустріти всюди: в лісах, селах, міських парках. Вона згадується в літописах, є героями казок, притч, мультфільмів.

Фахівці наводять деякі цікаві факти із життя вивірок:

- вони мають чимало кольорових варіантів забарвлення: відомі сірі, руді, коричневі, чорні (темні) вивірки. В Україні та в суміжних країнах можна зустріти всі варіанти, у тому числі й чорних (темних) – у Карпатах, рудих – у Лісостепу й Поліссі та сірих (шиншилових) - в Криму, на Луганщині, Одещині;

- вивірки дуже дбають про чистоту як своєї шерсті, так і свого житла. Самець витрачає більше часу на догляд за шерстю, ніж самка. Вивірка вважається одним із найохайніших гризунів нашої фауни;

-  швидко обертаючи горіх в передніх лапках, вивірка вигризає в ньому невелику дірку з того боку, де є гострий кінчик, а потім вкладає в неї два нижні різці. Фокус полягає в тому, що у вивірки, як у багатьох гризунів, нижня щелепа складається з двох половинок, з'єднаних еластичним м'язом. Коли вивірка злегка стягує їх разом, різці розходяться в сторони і діють, як клин, вбитий в отвір, — горіх розкривається навпіл;

- вивірки харчуються не лише горішками-яблучками, улюбленою їжею для них є пташині яйця та маленькі пташенята;

- вивірки чудово плавають. За сприятливих умов тваринка намагається уникати води, однак у вимушених випадках (насамперед, міграцій у пошуках харчів) вона може перепливати різноманітні водойми. При цьому вивірки тримають хвости високо над водою, оскільки намочивши його, тварина може потонути;

- вивірку можна приручити для годування з рук. Оскільки вона ховає надлишок їжі, то буде брати у вас стільки, скільки ви будете пропонувати;

- вивірка витрачає багато енергії на постійні переміщення у просторі. За тиждень гризун з’їдає їжу масою рівною масі власного тіла;

- вивірка веде поодинокий спосіб життя за винятком періоду розмноження і вигодовування малечі. При сильних морозах тварина може зимувати в гніздах з іншими вивірками. Такі гнізда називають «гайна», вони теплі, бо добре вистелені різним «підручним» матеріалом;

- вивірки мають тонкий слух завдяки китицям волосинок на кінчиках вух;

- вишукуючи поживу, втікаючи від хижаків, ховаючи їжу, вивірки складним переміщенням у просторі заплутують «глядача». Імітації «заховувань» полягають у тому, щоб обдурити потенційних злодіїв — інших вивірок або птахів;

- вивірки спілкуються за допомогою складних систем високочастотного щебетання та рухів хвостом. Дослідження також виявили, що вони здатні спостерігати й вчитися один у одного, особливо якщо це стосується крадіжки їжі

- вивірка зображена на прапорах та гербах українських міст Ківерці (Волинська обл.) та Соснівка (Львівська обл.).

Підготовлено за матеріалами сайту Українського теріологічного товариства http://www.terioshkola.org.ua/


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua