Заповідник Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Пропозиції Контакти Новини ми у facebook






Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Лебідь-кликун
13.05.2020

При слові «лебідь» в нашій уяві переважно постає образ білого птаха з s-подібно вигнутою шиєю та червоним дзьобом. Це – лебідь-шипун, якого часто можна зустріти на наших водоймах, навіть дуже наближених до людських помешкань.

А от лебедя-кликуна (північного лебедя) можна побачити лише в дикій природі. Він відрізняється г-образною поставою шиї та жовтим дзьобом. У польоті кликуни, на відміну від шипунів, крильми не видають металічних або свистячих звуків.

Лебеді-кликуни гніздяться від Скандинавії до Чукотки. Зимувати летять на північ Середземного моря, Середню, Південну і Південно-Східну Азію. На своїх міграційних шляхах птахи зупиняються на відкритих водоймах.

Одним із найбільших пташиних міграційних шляхів України, Білорусі та всієї Європи є східна частина території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника – широка смуга вздовж
басейну річки Прип’ять.

Донедавна науковці вважали, що з кінця ХІХ – початку ХХ століття лебеді-кликуни перестали гніздитись на території України. Та наприкінці минулого століття були зафіксовани факти їх гніздування на території Чорнобильської зони відчуження як з українського, так і з білоруського боку.

Цьогорічна зима на Поліссі була досить м’якою. Більшість водойм так і не покрилися повністю кригою. Кликуни не спішили летіти на південь, а вдало перезимували на водоймах Заповідника. За ними можна було спостерігати від осені до весни. Весною більшість цих
красенів покинули гостинні прип’ятські водойми. Але деякі пари тут залишились, щоб збудувати гнізда й вивести пташенят.


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua