Заповідник Діяльність Офіційні документи Проекти Громадянам Карти ГІС Флора Фауна Контакти Новини Благодійність Відвідування заповідника ми у facebook






Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник
Chornobyl Radiation Ecological Biosphere Reserve
Бобер європейський або річковий

Клас Ссавці Mammalia  

Ряд Зайцеподібні Leporiformes (Duplicidentata, Lagomorpha)  

Родина Боброві  Castoridae 

Рід Бобер Castor 

Castor fiber (Linnaeus, 1758)

Охоронний статус

Охоронного статусу в Україні не має. Мисливський ліцензійний вид. Як мисливський вид для сучасних мисливців особливого інтересу не представляє з причини відсутності попиту на боброве хутро. Останнім часом переважно через Інтернет відбувається продаж висушеного бобрового мускусу (бобрової «струї»).  

 

Опис зовнішнього вигляду

Довжина тіла без хвоста 70—100 см, вага до 30 кг. У європейських бобрів широкий лопатоподібний хвіст, між пальцями є плавальні перетинки; губи, що змикаються позаду різців, дають змогу гризти під водою.

 

Опис екології виду

На середину 20 ст. вид мав низьку чисельність і обмежене поширення. На той час в Україні окремі колонії європейських бобрів збереглись по річках Київської, Чернігівської, Житомирської, Волинської областей та на півночі Донецької області. Тепер бобри мешкають на майже всіх річках, крім малих річок, що впадають прямо в моря.

Європейські бобри споруджують житла двох типів: на високих берегах річок вони риють нори, а у водоймах з низькими, заболоченими берегами споруджують житлові «хатки». Останні розташовуються у центрі водойми на деякій віддалі від берега. Отвір нори та виходи хатки завжди розташовані нижче рівня води. Для того, щоб запобігти проникненню у житло хижаків, бобер може штучно підвищувати рівень води у річці, споруджуючи греблі. Для сплаву гілок тварини риють канали. Живляться корою м'яких деревних порід, трав'янистою рослинністю; своїми гострими різцями зрізають дерева діаметром понад 1 м. Живуть сім'ями.

Крім коштовного хутра бобрів, ціниться т. з. бобровий струмінь, який використовується в косметиці.

Полювання на європейського бобра в Україні раніше було заборонено. Тепер чисельність виду зростає: протягом 1999—2007 років загальна кількість бобрів в Україні зросла з 13,8 тис. до 30,8 тис. особин. Бобрів здобувають рідко. За офіційною статистикою, щороку в Україні здобувають близько 20-40 особин. Браконьєрський промисел значно потужніший.

 

Річний цикл життя

Самка європейського бобра один раз на рік (в умовах України — в квітні-травні) після трьох місяців вагітності народжує 1 - 5 (частіше 2 - 4) малят.

Статус у заповіднику

Звичайний або нечисельний вид. Після 2015 р. з причини частих пересихань водойм і посилення хижацтва вовка чисельність скоротилась. Станом на 2020р. чисельність виду у верхній частині р.Уж дещо підвищилась.

Література

Гащак С. П., Вишневський Д.О., Заліський О. О. Фауна хребетних тварин Чорнобильської зони відчуження (Україна) / За заг. ред. С. П. Гащака. — Славутич, 2006. — 100 с.

Конвенція про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Берн, 1979 р.). К.: Вид-во Мінекобезпеки України, 1998. 76 с.

The IUCN Red List of Threatened Species. 2017-3 (Electronic resource). – Access mode: http://www.iucnredlist.org

 


Обговорення


Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник Tel: +38 (044) 275-01-88 Електронна пошта: info@zapovidnyk.org.ua